Skip to main content
Direktne rezervacije bez plaćanja provizije

Izravne rezervacije bez posrednika

ŠTO SU TO DIREKTNE REZERVACIJE?

Najnoviji trendovi pokazuju da u hrvatskoj i dalje vlada praksa iznajmljivanja smještaja putem velikih turističkih agencija (Booking, Airbnb, Tripadvisor) prvenstveno zbog njihove dominante pozicije na internetu. Unatoč istraživanju, vlasnici i dalje odbacuju ideju o direktnim rezervacijama putem vlastite web stranice jer smatraju da taj “mali” gubitak jednostavno dolazi kao dio poslovanja. Pročitajte u nastavku teksta zašto su u krivu..

Prema istraživanju provedenom 2017. godine, 69% europskih hotelskih rezervacija je realizirano na OTA kanalima, dok ostalih 31% čine direktne rezervacije – one koje su realizirane putem privatnih web stranica. Iako se ove brojke direktnih rezervacija čine relativno zanemarivim, u odnosu na 2016. godinu brojka je porasla za impresivnih 5%, s 26% na 31%. Stručnjaci kažu da će ta brojka i dalje rasti prvenstveno zbog enormnih provizija najvećih OTA agencija.

U ovom članku ćemo objasniti zašto biste trebali prihvaćati direktne rezervacije i kako do njih.

KOJE SU PREDNOSTI DIREKTNIH REZERVACIJA?

Prvo i najvažnije – često previsoke provizije koje OTA kanali naplaćuju noćna mora su svakog vlasnika smještaja. Gosti koji traže smještaj također su svjesni da moraju platiti naknadu za korištenje usluge rezervacije. Drugim riječima, gosti plaćaju višu cijenu za isti krajnji rezultat – vaš smještaj, koji recimo da je izravno rezerviran, ne bi koštao toliko.

Ako vaša web stranica ima mogućnost prihvata direktnih rezervacija (zovemo ih direktnim jer su posrednici i treće strane isključeni iz samog procesa rezerviranja) dobit ćete ukupnu zaradu od najma. Kao rezultat, moći ćete ponuditi konkurentniju cijenu smještaja svojim gostima.

Osim jasne ekonomske računice, prihvat direktnih rezervacija pruža mogućnost da se pobrinete za svaki detalj. U mogućnosti ste gostu ponuditi personaliziranu uslugu. Novac koji uštedite na provizijama možete primjerice uložiti u uslugu pružanja besplatnog doručka u smještaju. Možete dočekati goste s jelom i pićem dobrodošlice, možete uložiti u opremanje i modernizaciju smještaja. Ovi naizgled mali ali jako bitni detalji će vam pomoći u stvaranju većeg broja lojalnih gostiju i sigurno će se pozitivno odraziti na recenzije vašeg objekta na internetu što će opet za rezultat imati više direktnih rezervacija od gostiju koji traže smještaj.

KAKO DO DIREKTNIH REZERVACIJA?

Ako želite prihvaćati direktne rezervacije, potrebno je izraditi web stranicu s booking softverom koji prihvaća rezervacije u realnom vremenu.
Croatiabooking je turistička agencija čija je primarna djelatnost izrada web stranica specijaliziranih za vlasnike smještaja s direktnim rezervacijama i online naplatom istih. Croatiabooking agencija postoji od 2013. godine, a naš proizvod je posebno dizajniran i prilagođen poslovnim potrebama u poslu iznajmljivanja apartmana.
Osim direktnih rezervacija, naš proizvod je štedi vaše vrijeme i troškove.